Prijavite se
Prijavite se
Već imam mömax korisnički račun
Zaboravili ste lozinku?
Još nemam mömax korisnički račun Registrirajte se sad
Bonus Card Newsletter Poslovnice

Vodič za zavjese ǀ Sve što trebate znati kada kupujete zavjese

Kako montirati zavjese, na što obratiti pažnju u raznim prostorijama, koje su mogućnosti kod postavljanja zavjesa? Saznajte više u našem vodiču za zavjese!

Veliki vodič za zavjese: informacije & savjeti za kupovinu

Jednostavnost, privatnost ili zamračenje - zavjese ispunjavaju mnoge važne zadatke i čine da se svom domu osjećamo ugodno i sigurno. Stoga kupovina zavjesa nije jednostavna stvar koju obavljamo tek usputno. Boje i uzorke trebali biste pažljivo odabrati, tako da postignete željeni prostorni efekt. Na količinu svjetlosti i privatnost također može utjecati stupanj prozirnosti tkanine zavjesa. Osim izgleda, potrebno je uzeti u obzir i mnoštvo praktičnih pitanja, poput montiranja novih zavjesa. To uključuje odluku između karniše ili vodilice. Na ova i mnoga druga pitanja odgovaramo u našem vodiču za zavjese! 

Verdunkelungsvorhang in Beige von mömax.

1. korak: stupanj prozirnosti

Prvi korak kod kupovine zavjesa odabir propusnosti za svjetlo. Koliko zavjesa treba biti prozirna ovisi prije svega o željenoj namjeni. Želite li zaštititi sobu od znatiželjnih očiju danju ili navečer, uznemirava li vas noću svjetlost ulične rasvjete ili jednostavno tražite dekorativne prozorske ukrase? Uz to, idealan stupanj prozirnosti ovisi o  prostoru. Prozirne i poluprozirne tkanine poput tila ili organze posebno su privlačne za dnevni boravak i blagovaonicu, dok su deblje tkane zavjese poželjne u spavaćim i dječjim sobama. 

Možete naravno i kombinirati nekoliko vrsta zavjesa. Klasična je kombiniracija ona dvije neprozirne ili tamnije bočne zavjese s prozirnim ili poluprozirnim zavjesama. Bočne zavjese možete navući navečer, dok tijekom dana postoji dovoljno privatnosti. Kreativnost je kod kombiniranja zavjesa neograničena: na primjer, živopisni uzorci na prozirnim zavjesama bolje su vidljiviji kada je bočno jednobojna, neprozirna tkanina. Istodobno, ova komnbinacija ima umirujući učinak na prostorni efekt. 

Prozirne zavjese

Prozirne zavjese su lagane i prozračne. Idealne su za male, tamne prostorije. One imaju isključivo dekorativnu svrhu te su i stoga dostupne u posebno velikom broju uzoraka i boja. 

Poluprozirne zavjese

Poluprozirne zavjese pružaju privatnost, dok njihove svijetle boje bolje odražavaju sunčevu svjetlost. Poluprozirne zavjese ne propuštaju znatiželjne poglede, no zato puno svjetlosti. Istodobno vam ne ometaju pogled kroz prozor.

Neprozirne zavjese

Neprozirne zavjese jamče vam privatnost navečer ili noću. Obično su navučene samo navečer i noću te prekrivaju žaluzine, roletu ili prozorsko staklo, pa čak i ružne prozorske niše, i čine tako svaku prostoriju ugodnijom.

Zavjese za zamračivanje

Ako više volite spavati u potpunom mraku zavjese za zamračivanje najbolji su izbor za vas. One su često izolirajuće te zbog toga savršene za spavaću ili dječju sobu. Osim toga, garantiraju vam stopostotnu privatnost.


2. korak: vješanje zavjesa

O vješanju zavjesa značajno ovisi njihov učinak. Način na koji vješamo zavjesu na šipku ili vodilicu i rezultirajući  preklop imaju veliki utjecaj na to kako će zavjesa djelovati u prostoriji. Tako i uzorak ili boja tkanine mogu izgledati vrlo različito. Kombi traka daje određeni pregib s fiksnom udaljenošću. Međutim, kod univerzalne ili presavijene trake, nabiranje se bira proizvoljno. 

Ušice

Pričvršćivanje zavjesa pomoću integriranih ušica djeluje moderno i vrlo je jednostavno. Metalni prstenovi omogućuju vam da se zavjese lako pričvrste na karnišu bez dodatnog pribora. Pažnja: Promjer karniše ne smije biti prevelik, tako da se ušice mogu lako pomicati.

Vidljive omče

Zavjese s ušivenim omčama mogu se u trenu nataknuti na karnišu, baš kao i zavjese s ušicama. Posebno su prikladne kada treba naglasiti karnišu, jer nije u potpunosti prekrivena tkaninom. Međutim, one se mogu pričvrstiti na vodilicu i pomoću kvačica za nabiranje. Ova varijanta zavjesa obično ima ušivenu univerzalnu traku tako da se može koristiti jednostavnom vodilicom. 

Skrivene omče

Zavjese sa skrivenim omčama uglavnom su opremljene univerzalnom ušivenom trakom. Prednost ovog pričvršćivanja zavjesa je u tome što karniša nestaje iza tkanine i na taj način vizualno daje prednost dizajnu tkanine. Osim toga, ako zavjesa ima univerzalnu traku, može se koristiti klizačem u kombinaciji s vodilicom.

Kombi traka

Mnoge gotove zavjese raspolažu kombi trakom na poleđini. Kod ove vrste pričvršćivanja zavjese (poput valjkastih ili preklopnih klizača) potrebni su klizači koji su u kombi traci zakačeni za zavjese u vodilici. Krajnji stoper i srednji stoper sprječavaju da zavjesa padne pri povlačenju. 


3. korak: montaža

U posljednjem koraku trebate odlučiti je li bolji izbor karniša ili vodilica. O vašem izboru ovisi i način montaže zavjesa. Bez obzira želite li mijenjati dosadašnji način vješanja zavjesa, usporediti prednosti svake metode montiranja ili naći odgovarajuće zavjese za već postojeće karniše ili vodilice: naš će vam vodič za zavjese pomoći!

Vorhangstangen in Silber und Weiß von mömax.
Mehrläufige Vorhangschiene in Grau von mömax.

Karniša

Jednostavna i dekorativna u isto vrijeme: zato je karniša omiljeno rješenje. S različitim širinama i proširivim modelima prilagođava se bilo kojem prozoru. I u dizajnu je raznolika: od prirodnog drveta, plemenitog metala ili svestrane plastike. U kombinaciji s raznolikim završnim komadima mogu se postići raznovrsni izgledi. Karniše su prikladne za mnoge vrste vješanja:

  • zavjese s ušicama
  • zavjese s vidljivim i skrivenim omčama
  • gotove zavjese s kombi trakom

Vodilica

Vodilice nisu prikladne samo za panel zavjese, već i za malu udaljenost između stropa i prozora. Za razliku od karniše, na vodilicu možete vješati više zavjesa istodobno. Karniše možete pričvrstiti na zid ili strop te pomoću pravog pribora koristiti za puno vrsta vješanja:

  • zavjese s vidljivim omčama (omče s klizačem)
  • zavjese  s nevidljivim omčama ušivenim u univerzalnu traku
  • panel zavjesa s vodilicom
  • gotove zavjese s kombi trakom 
  • zavjese s ušicama

hr_teaser_picto_zavjese